food2change - Hämtar matsvinnet lokalt överallt
  • Hem
  • Webbshop
  • Bli medlem
    • Våra medlemskap
    • Stödmedlem
    • Hjältemedlem
    • Studentmedlemskap
    • Medlemsvillkor
  • Samarbeta med oss
    • Butiksägare och producenter
    • Sponsorer
    • Svinnakuten
  • Matsvinnet
    • Bäst före
  • Info
    • Frågor och svar
    • Medlemshandbok
    • Policy
    • Stadgar
    • Officiell kommunikation
    • Press
    • Posters och banners
  • Bli volontär
  • OM OSS & KONTAKT
    • Om oss & Kontakt
    • Nominera till nästa årsmöte
  • Logga in
  • Hjältecenter
Stöd matsvinnskampen, swisha din donation till 123-5577523

Så länge håller maten

Varannan svensk vet inte skillnaden mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”, enligt en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm har gjort. Det är en viktig anledning till att vi slänger så mycket mat. Varje år öser varje svensk drygt 70 kilo matrester i soporna – och häller 26 kilo flytande mat och dryck i slasken.

Har du koll?

Yoghurten kan hålla sig fräsch i tio dagar efter bäst före-datum. Äggen kan ha god kvalitet trots att de passerat ”bäst före” med mer än en månad. Märkningen ”bäst före” betyder inte ”dålig efter”.
 
Många tror att ”bäst före” betyder ”farlig efter” eller åtminstone ”dålig efter” och vågar inte ens smaka på maten efter detta datum. Vad står då begreppen för?
Bild

Bäst före

Livsmedlet ska ha ”fullgod kvalitet” – det vill säga vara optimalt vad gäller smak, färg, konsistens och näringsinnehåll till detta datum, om det förvaras rätt. Men livsmedlet kan vara ätbart betydligt längre.

​Det är tillåtet att sälja livsmedel efter bäst före-dagen om säljaren bedömer att kvaliteten är god. Bäst före är en kvalitetsmärkning – inte en säkerhetsmärkning.

Sista förbrukningsdag 

En säkerhetsmärkning. Livsmedlet kan vara otjänligt – och farligt för hälsan – när datumet passerat.

​Märkningen används på köttfärs, rå fågel och rå fisk som snabbt kan försämras. Det är inte tillåtet att sälja livsmedel som passerat sista förbrukningsdag.

Hur länge håller maten?

​Många livsmedel håller sig fräscha längre än vad vi kanske tror. Här är några av de vanligaste som ofta åker i soporna i onödan.

Oöppnade förpackningar

På produkten står ofta att innehållet ska förbrukas inom några dagar. Men har du använt en ren sked och förvarar förpackningen väl försluten i kallt kylskåp kan varan hålla längre.
​

Ägg

​Om man förvarar dem i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader, enligt Svenska Ägg. Men bäst före-dagen sätts 28 dagar efter värpdagen. Märkningen av ägg lyder nämligen under en EU-lagstiftning, och i de flesta EU-länder förvaras ägg i rumstemperatur och livsmedelshygienen är ofta sämre än i Sverige. Du kan alltså ”flytta fram” bäst före-datumet med en till två månader.
​

Sylt

​Innehåller mycket socker och om mögel bildas är det oftast bara på ytan. Ta bort möglet och ät om sylten smakar som vanligt.
​

Frukt och grönt

Kan ätas så länge som de inte är mögliga och ruttna. Skrynkliga grönsaker och trött frukt kan du skiva ner i grytor, omeletter, soppor. Frys in – perfekt att mixa till en smoothie. Har du en råsaftcentrifug? Städa kyl och skålar, kör alla frukt- och gröntrester (även stammar, blad) i centrifugen och drick en näringsrik juice. Färska örter brukar vissna ganska fort. Men smaken är kvar – hacka eller mortla dem och spara i en ask i frysen. Använd som krydda i grytor eller soppor. Du kan också mosa örterna i en klick smör så får du ett gott örtsmör.

Grädde

​Grädde som fått stå i kylen håller sig vanligen fräsch minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum. Lukta och smaka på grädden innan du slänger den. Är grädden dålig luktar och smakar den ”gammalt” eller surt.
​

Ost

​Hård ost håller länge. Om du upptäcker mögel, skär bort det samt någon centimeter runt. Resten kan du äta om osten smakar som vanligt. Riv gärna ost du inte hinner äta och frys in.
​

Yoghurt

​Står yoghurten ordentligt kyld så håller den ofta sju till tio dagar efter bäst före-datum. Om müsli eller annat hamnat i yoghurtförpackningen kan det orsaka mögel. Förslut väl och använd en ren sked för att minska risken för mögelbildning. Hittar du mögel ska du slänga hela burken eftersom mögelgifter lätt sprider sig i vätska. Yoghurt går bra att frysa och klarar sig fryst i minst två månader.

Mjölk

​Bäst före-dagen utgår från att mjölken förvaras i upp till +8°, men står mjölken kallt i kylen (+4°) och oöppnad håller den längre. Ett test visade att mjölk som förvarades i +4° hade fullgod mikrobiologisk kvalitet en vecka efter utgånget datum. Hur länge mjölken håller i en öppnad förpackning beror på årstiden och hur länge den stått i rumstemperatur. Om mjölken luktar och smakar bra kan du fortfarande använda den. Mjölk som är gammal blir sur och skär sig när du häller den i kaffet exempelvis. Frys gärna mjölk du inte hinner använda – den håller i frysen i cirka tre månader.
​
Källor: Livsmedelsverket, slangintematen.se, stoppamatsvinnet.nu, Naturvårdsverket
Om oss & kontakt

Telefon ​0723357600
Swish 123-5577523​
BG 5106-7890
​
Org.nr 
802501-4187
En del av 2change - Ge DIN värld en chans
Vanliga frågor
Företag
Svinnakuten

Jobba med oss
Press
  • Hem
  • Webbshop
  • Bli medlem
    • Våra medlemskap
    • Stödmedlem
    • Hjältemedlem
    • Studentmedlemskap
    • Medlemsvillkor
  • Samarbeta med oss
    • Butiksägare och producenter
    • Sponsorer
    • Svinnakuten
  • Matsvinnet
    • Bäst före
  • Info
    • Frågor och svar
    • Medlemshandbok
    • Policy
    • Stadgar
    • Officiell kommunikation
    • Press
    • Posters och banners
  • Bli volontär
  • OM OSS & KONTAKT
    • Om oss & Kontakt
    • Nominera till nästa årsmöte
  • Logga in
  • Hjältecenter